هزینه همسریابی در ایران چقدر است؟
به گزارش وبلاگ تاوافی، تجارت نیوز نوشت: در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت، مجوز 30 مرکز همسریابی تا به امروز صادر شده است. برخلاف اظهارات مقامات دولتی فعالیت این مراکز چندان هم رایگان نیست. یکی هزینه ثبت نام و معرفی می گیرد و آن یکی هزینه مشاوره. دکانی به نام ازدواج آسان، اما به کام مراکز همسریابی.
زن و مرد با یک فرم از اطلاعات فردی به همدیگر معرفی می شوند. حتی اجازه تماشا عکس یکدیگر را ندارند. تا زمانی که مراکز همسریابی اجازه ندهند، گفت وگویی هم میان طرفین صورت نمی گیرد. اولین تبادل نظر و ملاقات در مرکز و زیر نظر مسئولان آنجا صورت می گیرد؛ البته آنجا هم با حضور یکی از اعضای خانواده.
بعد از جلسه و ملاقات اول، اگر جواب زن یا مرد منفی بود، جلسه مشاوره در انتظار اوست. هر جلسه مشاوره هم 70 تا 120 هزار تومان برای آن ها هزینه دارد. این خلاصه ای است از آنچه در مراکز همسریابی می گذرد. مراکزی که دولت رئیسی در پی قانونی کردن فعالیت آنهاست.
دولت برای تشویق به ازدواج و فرزندآوری و افزایش آمار در این موارد به هر ریسمانی چنگ می زند. برنامه هایی که هر بار گوشه ای از آن رونمایی می گردد؛ از اختصاص خودرو به مادران دارای دو فرزند و بیشتر تا بلیت نیم بهای سینما به خانواده های دارای سه فرزند!
برنامه های دولت برای افزایش جمعیت نقدها زیادی از سوی کارشناسان و بعضی از کاربران شبکه های اجتماعی در پی داشته است. از جمله این ها می توان به طرح ویژه مادران برای خودرو اشاره نمود که اخیرا یکی از شرکت های خودروسازی شرایط ثبت نام برای مادران زیر 18 سال را فراهم کرد. شرطی که به گفته بعضی از جامعه شناسان به افزایش آمار کودک همسری دامن می زند.
همه این برنامه ها ذیل قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تعریف می گردد. بیش از یک سال از ابلاغ این قانون به وزارت خانه ها و سازمان ها می گذرد. حدود 12 هزار میلیارد تومان هم بودجه به این قانون اختصاص یافت.
مراکز همسریابی مجوزدار
حالا هم در راستای اجرای این قانون، سامانه ملی آنالیز صلاحیت مراکز همسان گزینی راه اندازی شده است. سامانه ای که قرار است فعالیت این مراکز را قانون مند کند.
آنطور که مهدی متقی فر، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان گفته برای 30 مرکز همسان گزینی در 12 استان مجوز صادر شده است.
اما آنالیز های تجارت نیوز نشان می دهد تعداد مراکز بیشتری در حال فعالیت هستند. آنطور که اپراتور سامانه ملی آنالیز صلاحیت مراکز همسان گزینی می گوید فهرست مراکز همسریابی را وزارت ورزش به زودی منتشر می نماید و افراد با توجه به محل سکونت خود می توانند به مراکز مراجعه نمایند.
البته اپراتور می گوید تعداد مراکز تهران زیاد است! اظهاراتی که نشان می دهد تعداد این مراکز بیش از آماری ست که مدیرکل دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان گفت.
بعلاوه مهدی متقی فر گفت: بابت معرفی دختر و پسر به یکدیگر نباید مبلغ و هزینه ای دریافت نمایند و معرفی صرف رایگان است. اما بابت خدمات دیگر مثل آموزش و مشاوره می توانند هزینه دریافت نمایند.
5 معرفی اول رایگان است
معرفی طرفین برای ازدواج آسان، چندان رایگان نیست. از جمله موسسات همسان گزینی می توان به موسسه تبیان، بزرگترین مجموعه سازمان تبلیغات اسلامی اشاره نمود که اپلیکیشن همدم را راه اندازی نموده است.
معرفی افراد به هم در برنامه همدم رایگان نیست. پنج نفر اول به صورت رایگان به افراد معرفی می شوند. پس از آن افراد امکان استفاده از بسته های پنج تایی، 10 تایی و… را دارند، اما با پرداخت مبلغی به برنامه.
اپراتور یکی دیگر از موسساتی که برای همسریابی فعالیت دارد، می گوید: برای معرفی افراد به همدیگر هزینه ای دریافت نمی کنیم، اما برای ثبت نام اولیه افراد باید 10 هزار تومان پرداخت نمایند.
او ادامه می دهد: به جز ثبت نام برای مشاوره های فردی و مشاوره های پیش از ازدواج نیز هزینه دریافت می کنیم. هر جلسه مشاوره فردی 70 هزار تومان و هر جلسه مشاوره پیش از ازدواج 120 هزار تومان. تعداد جلسات هم بستگی به شرایط افراد دارد.
این موسسه در تهران فعالیت دارد و آن طور که مسئول ثبت نام می گوید لزوما احتیاج به حضور افراد نیست. کافی است افراد مدارک خود را از راه پیغام رسان های ایرانی برای او بفرستند. مدارک هم شامل عکس از صفحات شناسنامه و یک قطعه عکس از متقاضی می گردد.
ارتباط تحت کنترل مرکز است!
البته آنطور که او می گوید افراد اجازه تماشا عکس همدیگر را ندارند. طرفین باید به دفتر موسسه مراجعه نمایند و زیر نظر مرکز همدیگر را برای بار اول و همراه با خانواده ببینند. ملاقاتی که ممکن است به مشاوره فردی ختم گردد، یا مشاوره پیش از ازدواج.
او می گوید اگر تشخیص دهیم که افراد علت منطقی برای جواب منفی به پیشنهادات ما نداشته باشند، مشاوره فردی می دهیم. تعداد جلسات هم تعیین نیست.
مسئول ثبت نام یکی دیگر از این موسسات می گوید: کار ما جهادی و کاملا رایگان است. هدف ما تنها معرفی افراد به همدیگر برای ازدواج است..
اما شرحاتی که می دهد، فعالیت آن ها چندان هم رایگان نیست. اینجا هم با توجه به تشخیص مرکز، جلساتی برای افراد برگزار گردد؛ هر جلسه 100 هزار تومان.
در این مرکز هم ارتباط و ملاقات طرفین با نظارت و کنترل موسسه پیش می رود. افراد با نظارت مرکز، اجازه ملاقات همدیگر را دارند، پیش از آنکه حتی عکس همدیگر را ببینند. البته ملاقات هم با حضور اعضای خانواده طرفین صورت می گیرد.
مسئول ثبت نام یکی دیگر از این موسسات هم با شرح اینکه فعالیت مرکز برای ازدواج آسان است، می گوید هر جلسه مشاوره 70 هزار تومان دریافت می کنیم.
کاهش آمار ازدواج در امسال
بنا بر آمار های رسمی تا به امروز برنامه های دولت و قانون جوانی جمعیت تاثیر چندانی در افزایش آمار ازدواج نداشته است. داده های سازمان ثبت احوال نشان می دهد در سه ماه ابتدایی امسال، آمار ازدواج نسبت به سه ماهه سال گذشته 11.62 درصد کاهش داشته است.
بر اساس داده های سازمان ثبت احوال، در سه ماه ابتدایی امسال، 142 هزار و 298 ازدواج ثبت شد. در حالی که در بهار سال گذشته، 161 هزار و یک ازدواج ثبت شد.
داده های مرکز آمار ایران نیز نشان از روند نزولی آمار ازدواج می دهد. بهار تا پاییز امسال، 392 هزار و 324 مورد ازدواج ثبت شده است. در حالی که مجموع این سه فصل در سال گذشته، 443 هزار و 506 مورد ازدواج ثبت شد.
البته این نکته مهم را هم باید در نظر گرفت که بخشی از آمار ازدواج کشور، مربوط به کودک همسری است. بر اساس داده های مرکز آمار ایران، بهار تا پاییز امسال، 20 هزار و 648 مورد ازدواج برای زنان کمتر از 15 سال ثبت شده است.
بعلاوه از بهار تا پاییز امسال، 104 هزار و 733 مورد ازدواج برای زنان 15 تا 19 ساله ثبت شد. البته تعیین نیست چه تعداد از این ازدواج ها زیر 18 سال اجرا شده است.
منبع: فرارو