با فواید و مضرات گوجه سبز آشنا شوید؟
به گزارش وبلاگ تاوافی، گوجه سبز یکی از نوبرانه های بهار است و خواص گوجه سبز این میوه سبز رنگ و خوشمزه بی شمار است. از جمله، تعادل سطح چربی خون، اسید معده، تنظیم دستگاه گوارش، دارای آنتی اکسیدان، اثر دهی بر کم خونی، بهبود بیماری روماتیسم، بهبود عملکرد کلیه، کاهش افسردگی، جلوگیری از چربی خون بالا و تنظیم گردش خون. خواص ضد میکروبی گوجه سبز بر ارزش های غذایی این میوه افزوده است.
ارزش غذایی گوجه سبز
این میوه غنی از ویتامین C، اسید مالیک و اسید سیتریک است.ارزش غذایی 100 گرم گوجه سبز
کربوهیدرات 8.51 گرم، چربی 2.84 گرم، پروتئین 1.6 گرم، فیبر خام 0.5 درصد.با مصرف 100 گرم گوجه سبز، 5 درصد ویتامین آ، 2.1 درصد ویتامین ب 1 (تیامین)، 1.9 درصد ویتامین ب 2 (ریبوفلاوین)، 2.8 درصد نیاسین، 13 درصد ویتامین ث، 5.1 درصد کلسیم، 2.2 درصد فسفر، 5 درصد آهن و 3.6 درصد پتاسیم مورد احتیاج در روز تامین می شود. {1}
فرق بین گوجه سبز و آلوچه
گوجه سبز در میان مردم به آلو سبز معروف است. گوجه سبز و آلو سبز از نظر ظاهری با هم فرق دارند.گوجه سبز، کال و نارس اما آلو سبز بصورت تک دانه و آلوی نارس و خام هست.
در شهر های شمالی ایران گوجه سبز را به نام گوجه کال می نامند.
عده ای از هموطنان ما گاها آن را گوجه باغی می نامند.
در چه غذاهایی می توان از گوجه سبز استفاده کرد؟
عده ای گوجه سبز را در سبد میوه قرار می دهند و به صورت خام استفاده می نمایند. علاوه بر مصرف خام آن می توانید با گوجه سبز غذاهای متفاوتی پخت کنید.از جمله غذاهای متعددی که می توان گوجه سبز بکار برددر انواع آش ها و خورش ها مثل خورش گوجه سبز و در کنار انواع دلمه ها به عنوان چاشنی استفاده کرد.
به عنوان طعم دهنده و ترش مزه کردن غذاها و جایگزین کردن آن به جای نمک مورد استفاده قرار داد.
قرار دادن چند گوجه سبز در کنار خورش بادمجان و انواع خورش مرغ طعم ملس و دلنشینی به این نوع غذاها خواهد داد. {2}
خواص گوجه سبز
دستگاه گوارش
وجود مقادیر بالای فیبر در گوجه سبز باعث بهبود در فرایند کار دستگاه گوارش انسان می شود.خوردن گوجه سبز در تابستان به حرکات دودی روده یاری می کند.
از آنجا که گوجه سبز منبع غنی از ویتامین C و فیبر قابل هضم است، از یبوست و نفخ شکم جلوگیری می کند.
سیستم ایمنی بدن
مصرف مداوم گوجه سبز در فصل تابستان سیستم ایمنی بدن را به طور طبیعی تقویت می کند.خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه سبز، بدن را در مقابل عوامل عفونی مقاوم نموده و با التهاب و رادیکال های آزاد مخرب مقابله می کند، از این رو موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
دهان و دندان
مصرف مداوم گوجه سبز به علت بالا بودن مقدار ویتامین C به سلامت لثه ها و تقویت دندان ها یاری می کند.بعلاوه خوردن گوجه سبز به صورت خام باعث کاهش درد دندان٬ برطرف کردن خونریزی لثه ها و برطرف بوی بد دهان می شود.
جلوگیری از کم خونی
خوردن گوجه سبز جذب آهن در بدن را بهبود می بخشد. بعلاوه به علت بالا بودن مقادیر بالای ویتامین C به ساخت گلبول های قرمز خون یاری می کند.تناسب اندام
فیبر و ویتامین C بالای گوجه سبز برای رسیدن به تناسب اندام شما ننیز مفید است.نقش ویتامین C در سلامت عضلات و جلوگیری از پیر شدن سلولهای آن اثبات شده است.
بعلاوه ویتامین C این میوه باعث دفع چربی های اضافه بدن شده و مصرف روزانه آن به صورت خام در سالاد به عنوان یک وعده غذایی می تواند تاثیر به سزایی در کم کردن چربی های دور شکم و کم کردن وزن داشته باشد.
جلوگیری از آسیب های داخل
خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه سبز از آسیب های داخلی سلولهای چربی مغز و جریان خون جلوگیری می کند و سلولهای بدن را در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت می کند.محافظت از ریه ها
کسانی که بیشتر گوجه سبز می خورند کمتر دچار مسائل ریه مانند آسم٬ سرطان ریه٬ سرما خوردگی٬ سرفه و بیماری های مزمن ریوی می شوند.جلوگیری از انحطاط عضلانی
گوجه سبز برای تقویت افراد پیر و آن هایی که دوران نقاهت را می گذرانند مفید است زیرا از انحطاط سلول های عضلانی جلوگیری می کند و بینایی را تقویت می کند.کلیه و مثانه
گوجه سبز ادرار آوراست و اعمال کلیه ها را تنظیم می کند و مصرف مداوم آن سنگ مثانه را خرد و دفع می کند.توجه داشته باشید، مصرف زیاد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود و ترش و اسیدی بودن آن باعث ساییده شدن موقتی مینای دندان و احساس درد خاصی در دندان ها می شود.
بعلاوه به علت بالا بودن مقدار اسیدی که دارد باعث ایجاد معده درد، سوزش معده یا حتی ریفلاکس در افراد مبتلا به ناراحتی های معده می شود.
لازم به ذکر است؛ گوجه سبز به علت طبع سردی که دارد، بهتر است آن را با گلپر مصرف کرد و بعلاوه هسته گوجه سبز کال، دارای ترکیب های سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن ها را خورد. {3}
طرز تهیه لواشک گوجه سبز
مواد لازم
گوجه سبز یا آلوچه 2 کیلوگرمآب به مقدار لازم
نمک به مقدار لازم
طرز تهیه و دستور پخت
1. برای تهیه لواشک گوجه سبز ابتدا باید گوجه سبز ها را شسته و داخل یک قابلمه بزرگ بریزید.2. مقداری آب روی میوه ها بریزید. آب باید به قدری باشد که کامل روی گوجه سبز ها را بپوشاند.
3. به مقدار کم نمک و در صورت تمایل کمی شکر به گوجه ها اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید. در ظرف را کامل نبندید، زیرا سر می رود.
4. آن ها را با یک کف گیر هم بزنید تا هم ته نگیرد و هم بهتر له شود.
5. وقتی گوجه سبز ها پخته شدند و مایع به غلظت رسید، شعله را خاموش نموده و اجازه دهید کمی خنک شوند سپس از صافی عبور دهید.
6. در این مرحله، هسته گوجه سبز ها جدا می شود و فقط عصاره میوه از صافی می گذرد.
7. این کار را تا زمانی که تفاله خیلی کمی باقی بماند، ادامه دهید.
8. مایع به دست آمده پس از هم زدن، باید به مقدار ماست زده شده غلیظ باشد.
9. داخل یک سینی و یا سفره را با روغن مایع به خوبی چرب کنید، البته نباید این روغن زیاد باشد، فقط به مقدار ای که خاصیت جداسازی داشته باشد.
10. مایع لواشک را بهم بزنید تا یکدست شود و بعد داخل سینی بریزید طوری که ضخامت آن کمتر از هشت میلیمتر شود. (اگر لواشک بیش ازحد ضخیم شده و یا یکدست نشده باشد، کپک می زند.)
11. سینی ها را در جایی که در معرض آفتاب باشد و به دور از رطوبت قرار دهید تا لواشک گوجه سبز خشک شود.
12. بعد از حدود 2 تا 3 روز لواشک گوجه سبز شما آماده مصرف است. می توانید لواشک ها را لایه به لایه داخل نایلون قرار داده و در یخچال نگه داری کنید.
هشدارهای مهم در هنگام مصرف گوجه سبز
گوجه سبز اگر نشسته و آلوده باشد، احتمال ابتلا به بیماری های عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیت های غذایی را مطرح می سازد.گوجه سبز طبع سردی دارد و بهتر است گوجه سبز را با گلپر مصرف کنید.
هسته گوجه سبز کال، دارای ترکیب های سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن ها را خورد.
با وجود تمامی مزایای سلامتی گوجه سبز، کارشناسان توصیه می نمایند زنان باردار به ویژه در صورت داشتن بیماری های زمینه ای و یا آلرژی غذایی برای خوردن این میوه با پزشک خود مشاوره انجام دهند.
بعلاوه بچه ها از حدود سنین 3 سالگی به بعد می توانند گوجه سبز به مقدار کم بخورند، اما حتما باید والدین از نداشتن حساسیت به این میوه در آن ها اطمینان داشته باشند.
برای خوردن گوجه سبز در مصرف نمک افراط نکنید. نمک زیاد برای سلامتی مضر است.
به خصوص افراد با فشار خون بالا و بیماران کلیوی از خوردن نمک زیاد اجتناب نمایند.
مراقب باشید
عموماً بچه ها با تماشا این گونه میوه ها بر روی چرخ دستی ها که ظاهری تمیز و خیس دارند، به گمان اینکه این خوراکی ها به وسیله فروشنده تمیز شده اند آنها را خریده و بلافاصله با پاشیدن مقداری نمک آن را را میل می نمایند.در حالی که این خوراکی ها اصولاً شسته و ضد عفونی نشده اند و آبی که بر روی آنها پاشیده می شود صرفاً برای تازه و خوش چشم انداز نگه داشتن آن هاست.
ضررهای گوجه سبز
بالا بودن مقدار اسید در گوجه سبز باعث ایجاد معده درد، سوزش معده یا حتی ریفلاکس در افراد مبتلا به ناراحتی های معده می شود.توجه داشته باشید، مصرف زیاد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود.
ترش و اسیدی بودن گوجه سبز باعث ساییده شدن موقتی مینای دندان و احساس درد خاصی در دندان ها می شود. {4}
پی نوشت:
1.www.beytoote.com
2.www.borna.ir
3.www.mojnews.com
4.www.bartarinha.ir
5.www.yjc.ir
منبع: راسخون