چه کار کنیم تا به آنفلوانزای خوکی مبتلا نشویم؟

به گزارش وبلاگ تاوافی، آنفلوانزای خوکی یا به عبارت درست تر آنفلوانزای نوع A نه آنقدر ترس دارد که زندگی مان را مختل کنیم و نه آنقدرها بی خطر که فکر کنیم هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده است. این سخنان دکتر محمد نبوی، معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت و عضو کمیته ی کشور کنترل و پیشگیری از آنفلوانزای نوع A است. در ادامه ی گفت و گو با ما باشید.

چه کار کنیم تا به آنفلوانزای خوکی مبتلا نشویم؟

چه کار کنیم تا به آنفلوانزای خوکی مبتلا نشویم؟

نویسنده: نیوشا

آنفلوانزای خوکی یا به عبارت درست تر آنفلوانزای نوع A نه آنقدر ترس دارد که زندگی مان را مختل کنیم و نه آنقدرها بی خطر که فکر کنیم هیچ اتفاق نوی نیفتاده است. این سخنان دکتر محمد نبوی، معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت و عضو کمیته ی کشور کنترل و پیشگیری از آنفلوانزای نوع A است. در ادامه ی گفت و گو با ما باشید.

آقای دکتر داستان این آنفلوانزا چیست؟ اصلاً از کجا آمده و اعلام همه گیری، ترس و...از کجا آغاز شده؟

از حدود ده سال پیش نوعی ویروس آنفلوانزا در پرندگان تا حدودی پتانسیل انتقال به انسان را پیدا کرد. نام این ویروس هم H5N1 بود که موسوم شده به آنفلوانزای پرندگان. وقتی هم انسان به آن مبتلا می شد، شصت درصد احتمال مرگ وجود داشت. معمولاً کسانی هم به آن مبتلا می شوند که در ارتباط مستقیم با پرندگان بودند. نگرانی که در مورد این نوع آنفلوانزا وجود داشت، ابتلای انسان به انسان بود که در صورت انسانی شدن آن این نگرانی وجود داشت که تعداد قربانیان آن بسیار زیاد باشد. خوشبختانه این آنفلوانزا انسانی نشده و البته ممکن است در آینده، این اتفاق بیفتد که قابل پیش بینی هم نیست. از اواخر زمستان سال گذشته و اوایل بهار، ویروس نوی از کشور مکزیک آمد که ترکیبی از ژن های ویروس خوک ها، پرندگان و انسان بود. این ویروس پس از مدتی انسانی شد و به سرعت در تمام کشورها توسعه یافت و پاندمی یا دنیای گیری آن با اسم فاز شش اعلام شد. منظور از فاز شش هم، دنیای شدن یک ویروس یا بیماری است و نه صرفاً اعلام ترس و خطر در مردم.

بر اساس آنالیز هایی که تا به امروز در مورد این نوع ویروس در دنیا اجرا شده، به این نتیجه رسیده اند که این بیماری تغییر شدتی تا به امروز نداشته است و احتمالاً این ویروس در طول مدت این اپیدمی که دو سالی طول خواهد کشید، با همین شدت خواهد بود. سابقه هم همین را نشان می دهد؛ چرا که هر ده تا چهل سال یک پاندمی نو آنفلوانزا داشته ایم. البته نگرانی هایی هم به خاطر دو استثناء در تاریخ ویروس آنفلوانزا وجود دارد.

این استثناء ها چه بودند؟

یک بار در سال 1918 آنفلوانزای اسپانیایی ابتدا در بهار و تابستان سبک بود و تعداد مبتلایانش زیاد نبود که در پاییز و زمستان، ناگهان شدید شد و حدود صد میلیون نفر را کشت. در سال 1977 نوع دیگری از آنفلوآنزایH1N1 در آمریکا بر عکس ابتدا در بهار و تابستان شدت گرفت و در پاییز شدت آن کاهش یافت. بجز این دو مورد بقیه ی موارد آنفلوانزا با شدت یکسانی وجود داشته است. مثل آنفلوانزای فصلی یا هنگ کنگی که از سال 1968 شایع شد و از آن موقع تا به امروز به مدت چهل سال با شدت یکسانی ادامه داشته است. به هر حال آنالیز های اخیر دانشمندان دنیا نشان داده است شدت آنفلوانزای نو بیشتر از شدت آنفلوانزای فصلی یا هنگ کنگی نیست.

خب پس چرا باید نگران باشیم و نگرانی های موجود برای چیست؟

دلیل نگرانی به وسعت این ویروس بر می گردد. به هر حال ویروس آنفلوانزای نوع A ویروس نوی است که سیستم ایمنی بدن افراد با آن آشنایی ندارد و بیست تا چهل درصد جمعیت دنیا، ظرف دو سال در شش تا هشت موج گرفتار آن خواهند شد.

یعنی شصت تا هشتاد درصد از مردم دنیا اصلاً مبتلا نمی شوند؟

خیر، بقیه ی افراد به احتمال قوی فرم های خفیف و بدون علایم آنفلوانزای نوع A را مبتلا می شوند. در واقع همه کم و بیش با این ویروس تماس پیدا خواهند کرد.

از نظر ابتلا فرم این ویروس با ویروس آنفلوانزای هنگ کنگی یا همان فصلی چیست؟

آنفلوانزای فصلی حدود پنج تا ده درصد از افراد جامعه را درگیر می نماید و برای افراد مسن، کسانی که ضعف ایمنی بدن دارند یا دارای بیماری های زمینه یی هستند، خطرناک است. در صورتی که آنفلوانزای نوع A بیست تا چهل درصد را درگیر خواهد نمود و با این حساب، مثلاً اگر در آنفلوانزای فصلی پنج درصد از افراد با ضعف ایمنی بدن مبتلا می شدند در آنفلوانزای نوع A این رقم به بیش از شش تا هفت برابر می رسد. پس افراد مراجعه نماینده به بیمارستان ها هم به تبع بیشتر می گردد.

فراوری واکسن برای پیشگیری از آنفلوانزای نوع A در چه مرحله یی است؟

ببینید ما در حال حاضر واکسنی برای این بیماری در دست نداریم. واکسن این بیماری اوایل سال 2010 میلادی در دسترس قرار می گیرد.

اما به تازگی کشور چین مدعی شده، واکسن این نوع از آنفلوانزا را فراوری نموده است؟

بله کشورهای غربی هم تأیید نموده اند، اما چهار ماه آنالیز بی خطری واکسن طول خواهد کشید، یعنی باید طی چند مرحله روی بیماران آزمایش نمایند و اگر عارضه یی نداشت، به فراوری انبوه برسند.

برای درمان آنفلوانزای نوع A داروی خاصی تجویز می گردد؟

در 98 درصد مواقع، این بیماری خفیف خواهد بود و بدون درمان خوب خواهد شد؛ البته در شش درصد موارد تبدیل به سینوزیت می گردد و ده درصد برونشیت می دهد که در مجموع کشنده نیستند، اما اگر به ذات الریه تبدیل گردد، کشنده خواهد بود. در واقع یک تا دو درصد مبتلایان که ذات الریه می گیرند یا به برونشیت شدید مبتلا می شوند، باید بستری شوند که در این تعداد درصدی فوت خواهند کرد.

و دارو؟

دارو به اندازه کافی وجود دارد و باید به بستری شدگان داده گردد نه به کسانی که به شکل خفیف مبتلا شده اند. در واقع به افرادی که ضعف ایمنی دارند، زنان حامله، بیماران شیمی درمانی شده، افرادی که پیوند عضو داشته اند، افراد مسن، بیماران قلبی و عروقی، بیماران ریوی و آسم شدید و... دارو، بدون بستری داده می گردد.

با این تفاسیر، به خاطر نبود واکسن در حال حاضر و تجویز دارو برای موارد خاص، پیشگیری و آموزش حرف اول را می زند؟

دقیقاً، همه ی تأکید ما بر آموزش است. به این خاطر که از نظر آماری ثابت شده است اگر موارد انتقال بین بیماران کم گردد، اندازه بیماری هم به طور کلی بسیار کاهش خواهد یافت. یعنی یک فرد مبتلا می تواند دست کم چند نفر را مبتلا کند. اما اگر با آموزش به همین بیمار به او بیاموزیم که خود را در معرض ابتلای بقیه قرار دهد، اندازه ابتلا بسیار کاهش می یابد.

فرد مبتلا باید چه کار کند تا دیگران مبتلا نشوند؟

با هم دست ندهند و رو بوسی ننمایند، مبتلایان در منزل بمانند و به محل کار یا مراکز عمومی مراجعه ننمایند. اگر بیماران ناچارند در طول مدت بیماری به بیرون از منزل مراجعه نمایند، از ماسک استفاده نمایند و دست کم دستمال داشته باشند، روی دهان و بینی را بپوشانند و حتماً موقع عطسه از دستمال استفاده نمایند. و به طور کلی بهداشت فردی را رعایت نموده و دست ها را در طول روز، چندین بار شستشو دهند.

ظاهراً دستورالعمل هایی برای مدارس و دانشگاه ها ابلاغ شده، این دستورالعمل ها حاوی چه نکاتی است؟

بر اساس این دستورالعمل ها، در مدارس با کمتر از پانصد دانش آموز تا ده درصد و در مدارس با بیش از پانصد دانش آموز، اگر تا بیش از پنج درصد دانش آموزان هم زمان به آنفلوانزای نوع A مبتلا شوند، آن مدارس به شکل موقت تعطیل خواهند شد. دارو به اندازه کافی وجود دارد و باید به بستری شدگان داده گردد، نه به کسانی که به شکل خفیف مبتلا شده اند. اما اگر در مدارس تنها در یک یا دو کلاس دانش آموزان مبتلا به آنفلونزای نوع A زیاد شوند، همان کلاس ها تعطیل خواهند شد و بقیه ی کلاس ها دایر خواهد شد.

اگر شدت بیماری در پاییز و زمستان خیلی زیاد گردد، چطور؟

در این صورت که البته قابل پیش بینی هم نیست، ممکن است خیلی از مراکز جمعی نظیر مدارس، دانشگاه ها، سینماها و... تعطیل شوند.

و به اسم سوال آخر، آمارگیری مبتلایان در کشور چگونه صورت می گیرد. در واقع آماری از مبتلایان که تا به امروز اعلام نموده اید، چگونه به دست آمده است؟

هنوز در کشور ما چرخش ویروس در کشور ما به شکل جدی صورت نگرفته است.

کسانی که از خارج از کشور می آیند ، در مرزها و فرودگاه ها مورد کنترل قرار می گیرند و بیماران شناسایی می شوند و به بقیه هم پنفلت و بروشورهای آموزشی داده می گردد تا در صورتی که بعداً علائم داشته و مریض شدند، حتماً مراجعه نمایند.

منبع:نشریه 7 روز زندگی-ش86.

منبع: راسخون

به "چه کار کنیم تا به آنفلوانزای خوکی مبتلا نشویم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چه کار کنیم تا به آنفلوانزای خوکی مبتلا نشویم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید